La importància de la prova d’esforç

by CM Revisions
La importància de la prova d’esforç

 

La pràctica de determinats esports poden portar al nostre cos al límit en termes d’esforç cardíac. Una de les pràctiques que s’ha posat molt de moda, i en la que molt poca gent n’és conscient de quins són els seus límits, és el running. Per tots aquests esports amb molta càrrega de treball és adient realitzar una prova d’esforç i tenir en compte quins són els nostres límits.

Podem parlar d’una persona activa quan es practica una activitat física moderada o intensa de més de 30 minuts i tres cops per setmana. Si bé la pràctica d’esport augmenta la qualitat de vida, també hem de ser conscients dels riscos que comporta, i saber i estar molt atents a com respon el nostre cos davant l’esforç físic. La prova d’esforç estudia la resposta del nostre cos durant la pràctica d’exercici.

Que diagnostica la prova d’esforç?

Aquesta prova ens permet saber si patim alteracions cardíaques, arítmies, alteracions del ritme, hipertensió o possibles malformacions congènites.

Cada quant temps i a partir de quina edat hauríem de realitzar la prova?

Dependrà de la nostra activitat física. És recomanable per totes aquelles persones que practiquen esport d’alta intensitat o majors de 30 anys que es dugui a terme una prova d’esforç un cop a l’any. Per la resta d’esportistes amb una activitat mitjana el més aconsellable és realitzar una prova cada dos anys. La prova és adient fer-la a partir dels 16 anys.

Com es realitza la prova?

Es camina sobre una cinta o pedalar en una bicicleta estàtica, i progressivament incrementem la velocitat i el pendent o resistència. Es controla la tensió arterial, el pols i l’electrocardiograma mitjançant uns elèctrodes. Per obtenir un resultat el més ajustat possible és convenient que es realitzi el màxim esforç que puguem. No heu de patir, ja que estareu supervisats en tot moment pel personal mèdic que quan trobi irregularitats aturarà la prova.

Consells previs a la prova

  • Vestir roba i calçat còmode
  • No ingerir res una hora abans de la prova.
  • Evitar menjars copiosos 4 hores abans.

Què inclou la prova d’esforç?

  • Electrocardiograma de repòs
  • Espirometria basal forçada
  • Test d’esforç: o bé amb cinta de carrera o amb cicloergometre
  • Si cal, la prova d’esforç es pot ampliar amb aparell de gasos.