NUTRICIÓ

NUTRICIÓ

2. Menjar bé és trobar-te millor

Orientació nutricional i dietes personalitzades

Alimentar-se inadequadament augmenta el risc de patir HTA, Diabetes Mellitus i malalties Vasculars

Una dieta equilibrada afavoreix un estat saludable en totes les etapas de la vida i ajuda a prevenir malalties

|

Orientació professional i dietes personalitzades

|

Dra. Violeida Sánchez

 

El risc de seguir una dieta sense el control d’un especialista radica en el fet que no van ser pensades ni per a totes les persones ni per a totes les etapes de la vida. Aquestes dietes de moda solen fracassar perquè no condueixen a canvis d’hàbits alimentaris, que hauria de ser l’objectiu principal de qualsevol tractament dietètic.

En canvi, les dietes personalitzades o adaptades a l’individu, produeixen canvis permanents i a llarg termini. Perquè hi ha una modificació en la conducta. El descens de pes és gradual, amb fites curtes i renovables pel que fa a la pèrdua de pes i sense grans restriccions alimentàries. Eduquen tenint en compte la quantitat i qualitat de nutrients. Són completes, equilibrades i s’ajusten als gustos i necessitats nutricionals de cada persona

Un pla alimentari hipocalòric hauria de tenir en compte:

• Edat del pacient. Una dieta no pot ser mai igual per a un adolescent, una persona adulta o una persona gran.

• Gustos i aversions alimentàries. L’important és modificar els hàbits alimentaris, per tant el pla ha de contemplar els gustos de cada persona, amb això aconseguirem un tractament permanent i durador.

• Estat clínic. És molt important conèixer la història clínica de la persona que desitja baixar de pes. Si pateix algun tipus de malaltia, si està operat d’algun òrgan que li pugui afectar l’alimentació…

• Activitat física. Cal tenir en compte l’estil de vida, si l’activitat és sedentària, si es fan esports… D’altra banda, s’ha de fomentar l’exercici físic, adaptat a cada individu, tenint en compte les seves costums o gustos.

• Situació econòmica. El menú s’ha d’adaptar a la situació econòmica de cadascú ja que si el que volem aconseguir és un canvi d’hàbits a llarg plaç no podem fer un menú que econòmicament l’individu no pugui mantenir.