Com afecta la síndrome menstrual a les dones?

by CM Revisions
Com afecta la síndrome menstrual a les dones?

Molts cops quan una dona es troba estranya, decaiguda o de mal humor el seu entorn sol pronunciar la pregunta “Què tens la regla?”, però sabem realment quines fases passa la dona i quins canvis hormonals es pateixen en el cicle sexual? La síndrome menstrual és un gran desconegut per molts homes e inclús dones.

Les dones experimenten pujades i baixades d’estrògens, progesterona i testosterona, però no totes ho fan de la mateixa manera. De fet, no hi ha dos cicles iguals en una mateixa dona i aquesta anirà experimentant canvis al llarg de la seva vida fèrtil tenint mesos tranquils i d’altres més complicats.  També hem de tenir en compte que hi ha factors externs que ajuden a fer que aquests canvis d’humor, la sensació de cansament, etc. sigui més agreujat, estem parlant de factors externs com l’estrès laboral, l’abatiment personal, l’ansietat, etc.

Hi ha 4 fases per les quals passa una dona en el seu cicle menstrual:

El dolor, cansament i més dolor, que es produeix amb l’arribada de la menstruació. En aquesta fase es pateix el “dolor de regla”, en algunes dones de manera molt intensa. Continuem amb una segona fase que proporciona una pujada d’energia a la dona, aquesta es produeix en finalitzar la menstruació. La tercera fase, la qual es produeix en els dies centrals del cicle i per tant dies fèrtils, aporta una sensació de felicitat absoluta. La darrera fase dura al voltant d’uns 10 – 15 dies i en aquesta baixa l’energia de manera exagerada, apareixen en alguns casos nàusees, insomni, mal d’estómac i la baixa concentració.

Així doncs podem dividir els símptomes més comuns en quatre subgrups: depressió (abatiment, falta de memòria, ira, insomni…), ansietat (tensió e irritabilitat), retenció de líquids (dolor de pit i d’extremitats inferiors i el famós malestar abdominal) i altres símptomes (dolor muscular, mal d’esquena i de cap, elevada micció, pell grassa…)

Mitjançant una correcta alimentació podem alleugerar les molesties del cicle menstrual.

Mitjançant una correcta alimentació podem alleugerar les molesties del cicle menstrual.

Aquests símptomes es poden alleugerar consumint els aliments adequats. Us deixem per acabar quins són aquests aliments que hem d’ingerir.

Per la vitamina D i el calci: productes lactis, suc de taronja, verdures de fulla verda (bròquil, espinacs…), salmó, peixos blaus i xampinyons. Per la vitamina E: olis vegetals (gira-sol, blat, soja), nous, avellanes, ametlles i l’alvocat. La vitamina B1 i B2 la trobarem als cereals, la llet de vaca, la llet de soja, espinacs i carns vermelles. Per la vitamina B6 i el magnesi: el plàtan, els espinacs, anacards, derivats de la soja, albercocs. Pel ferro: el rovell d’ou, però hem de vigilar de no ingerir massa, ja que pot tenir contraindicacions com malestar intestinal o baixada de pressió. Per últim la camamilla i el gingebre ens ajudaran a alleugerar el dolor muscular. La ingesta d’aquests aliments fa disminuir els efectes de la síndrome premenstrual.